Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
 • Author
  Posts
 • Yliopistokaanne
  Participant
  Post count: 6

  Helsingin yliopiston hallitusvaalit olivat selkeä kannanotto yliopistokäänteen ja muutoksen puolesta. Yliopiston henkilökunnalla on hallituksessa viisi paikkaa kolmestatoista ja eniten ääniä saivat kaikissa ryhmissä ne ehdokkaat, jotka olleet käänteen toiminnassa ja listoilla mukana. Muutkin valitut ehdokkaat ovat ilmoittaneet kannattavansa yliopistodemokratian lisäämistä.

  Seuraava etappi on rehtorin valinta. Perjantaina 1.12. pidettiin aamukahvipalaveri, jossa pohdittiin eri mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja. Paikalla olivat uusista hallitusjäsenistä Jukka Kekkonen ja Thomas Wallgren sekä aktiivisia muutoksen kannattajia eri ryhmistä ja tiedekunnista.

  Avoimuuden ja julkisuusperiaatteen nimissä aiomme raportoida tapaamisistamme ja aikomuksistamme tässä keskusteluketjussa. Ensimmäisessä kokouksessa vallitsi yksimielisyys siitä, että nykyinen johto on saanut epäluottamuslauseen henkilökunnalta moneen kertaan muun muassa yliopistokollegion ponnen muodossa, suuren konsistorin keskusteluissa, Sue Scottin raportin kautta ja nyt viimein hallitusvaaleissa. Tämä tarkoittaa, että johto on vaihdettava.

  Tätä kirjoittaessa rehtori-ehdokkaita ei vielä ole julkistettu, mutta keskustelu eri ehdokkaista ja valintaprosessista alkaa pian.

  Yliopistokaanne
  Participant
  Post count: 6

  Prosessi jatkuu. Thomas Wallgrenin (itse)kriittinen raportti hallituksen ensimmäisestä kokouksesta löytyy blogina näiltä sivuilta (kaikki blogit otsikon “Ajatuksia” alla). Lisäksi olemme juuri perustaneet Yliopistokäänteen twitter-tilin, jota on tarkoitus käyttää foorumina myös rehtorin valintaprosessiin liittyvissä kysymyksissä. Yliopistokäänteen twitter-osoite on https://twitter.com/yliopistokaanne. Käykää katsomassa ja ilmoittautukaa seuraajiksi!

  Toteutamme seuraavan viikon aikana julkisen kyselyn rehtori-ehdokkaille. Kysymykset ovat suurelta osin samoja kuin mitä esitimme hallitusvaalien professoriehdokkaille marraskuussa (ks. https://yliopisto2020.fi/professoriehdokkaiden-vastaukset-helsingin-yliopistoa-ja-sen-tulevaisuutta-koskeviin-kysymyksiin/).

  Pohdinnan alla on myös järjestää rehtorivaalit ainakin eri henkilöstöryhmissä. Vaaleilla olisi tietenkin vain symbolista ja moraalista arvoa, mutta laajan julkisuuden kautta symbolisilla ja moraalisilla näkökohdilla voi olla ratkaiseva merkitys.

  Kysymys asiakirjojen ja kokousten julkisuudesta on noussut tämän viikon aikana korkealle asialistalle. Uskomme, että Helsingin yliopistoon asteittain tunkeutuneet salailukäytännöt perustuvat lain väärään tulkintaan. Laki lähtee siitä, että kaikki on julkista, kunnes toisin osoitetaan. Tästä enemmän pian.

  Heikki Patomäki
  Keymaster
  Post count: 3

  Hioimme kysymyksiä rehtorikandidaateille yliopistokäänteen työryhmässä, johon ovat allekirjoittaneen lisäksi kuuluneet mm. Visa Heinonen, Taina Riikonen ja Thomas Wallgren. Lähetin kyselyn rehtoriehdokkaille — mukaan lukien niille, joiden nimiä ei julkistettu joulukuussa — sunnuntaina 4.2. ja useimmat ehdokkaat ovat jo vastanneet. Määräaika vastauksille menee umpeen sunnuntaina, jonka jälkeen analysoimme tulokset ja julkaisemme ne käänteen sivuilla.

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.