HERMES-palkinto

Ansioituneesta yliopistopoliittisesta toiminnasta

Yliopistokäänteen motto on, että vapaa yliopisto tarvitsee vapauden ihanteen mukaisen yliopistolain ja johtosäännön. Tieteeseen kuuluu kriittisen järjen käyttö. Yliopiston tärkein tavoite on totuus. Yliopisto edistää maailmanlaajuista kasvatusta, kasvamista ja sivistystä.

Vuonna 2022 yliopistokäänne päätti perustaa vuotuisen Hermes-palkinnon. Se annetaan ansiokkaasta yliopistopoliittisesta toiminnasta henkilölle, joka on toiminut johdonmukaisesti ja pitkäjänteisesti edistääkseen tieteen ja yliopiston keskeisiä arvoja.

Hermes oli värikäs jumalhahmo antiikin Kreikan mytologiassa. Hermeksen moninaisista merkityksistä ja rooleista yksi on ollut erityisen tärkeä tieteen ja yliopiston kannalta. Hermes oli muun ohella sanantuoja, välittäjä ja diplomaatti, joka on antanut nimensä tekstien tulkinnan tieteelle eli hermeneutiikalle.

Luonnontieteiden kuten fysiikan – varsinkin sen eturintamassa – pitää kyetä välittämään eri teorioiden välillä, sillä teorioiden taustaoletukset ja merkitykset poikkeavat toisistaan. Ihmistieteissä puhutaan kaksoishermeneutiikasta, koska myös itse tutkimuskohde on merkityksellinen.

Hermes-palkinto jaetaan vuosittain seminaarissa, jonka yhteydessä palkinnon saaja paljastetaan. Palkinnonsaaja pitää puheenvuoron ja hänen kunniakseen järjestetään vastaanotto.

Vuoden 2023 HERMES-palkinto jaetaan seminaarin yhteydessä tiistaina 28.11.2023 klo 17:00-19:00.

Palkinnon saaja on elokuvaohjaaja Annika Grof! 

Vuoden 2022 palkinnonsaaja oli emeritusprofessori Jukka Kekkonen.

Tutustu vuoden 2023 tilaisuuteen

Miksi yliopisto luopui vapaudestaan?

April 13th, 2022|0 Comments

Perjantaina 29.4. klo 16:00 Helsingin yliopiston tutkijakollegium Fabianinkatu 24, 3. kerros, ‘Common room’ Keskustelu siitä miten yliopisto on epäonnistunut tuottamaan subjektin, joka pystyy puolustamaan vapaata ja autonomista yliopistoa ja sen arvoja. [...]