Yliopiston tehtävä ei ole kilpailukyvyn parantaminen

28.2.2018 | Thomas Wallgren

Yliopiston tehtävä ei ole kilpailukyvyn parantaminen

Helsingin Sanomissa on tänään karkea virhe. Sivulla B12 on yliopistonlehtori Thomas Wallgrenin haastattelu, jonka faktaruudun mukaan Wallgren viettää syntymäpäivänsä lakkovahtina. Mikään ei voisi olla kauempana totuudesta.

Wallgren on nimittäin havahtunut siihen tosiasiaan, että hän on Helsingin yliopiston hallituksen jäsenenä vastuullisessa asemassa yliopiston ja Suomen sivistystyönantajien tavoitteista kriisiytyneissä työmarkkinaneuvotteluissa. Tänään Wallgren keskittyy tämän vastuun kantamiseen vaikuttamismielessä. Wallgren arvioi, että hänen uskottavuutensa työnantajavastuun kantajana saattaisi kärsiä jos hän liittyisi lakkoon.

Yliopistolain 14 pykälän mukaan “Julkisoikeudellisen yliopiston hallituksen tehtävänä on:

1) päättää yliopiston toiminnan ja talouden keskeisistä tavoitteista, strategiasta ja ohjauksen periaatteista;

2) päättää yliopiston toiminta- ja taloussuunnitelmasta sekä talousarviosta ja laatia tilinpäätös; ”

sekä

“5) hyväksyä yliopiston toiminnan kannalta merkittävät tai periaatteelliset sopimukset ja antaa lausunnot yliopistoa koskevissa periaatteellisesti tärkeissä asioissa.”

On siis päivänselvää, että Helsingin yliopiston hallitus on vastuussa yliopistomme linjasta työehtosopimusneuvotteluissa. Ihmettelen jollei Helsingin yliopiston hallitukseen, siis myös minuun, kohdistu tänään kollegojeni ja ammattiliittojen puolelta ankaraa, jopa katkeraa, kritiikkiä kriisiytyneiden  työehtosopimusneuvottelujen johdosta.

Kuten kaikki asiaa vähänkään seuranneet tietävät tämän päivän lakko on sivistystyönantajien (Sivista) syytä. Sivistan röyhkeä käyttäytyminen ja ylimielinen asenne työntekijöiden varsin oikeutettuja esityksiä kohtaan syventää luottamuspulaa maamme yliopistoissa vieden työyhteisön ilmapiiriin erittäin koville pakkaslukemille. Taustalla ei ole vain tavallinen ahneus ja Elinkeinoelämän Keskusliiton vehkeily. Kyse on syvemmästä kulttuurimme patologioista kertova piittaamattomuus sivistysarvoja kohtaan.

Liian moni yliopistolainenkin näyttää viime päivinä unohtaneen mitä varten yliopistot ovat olemassa. Ne eivät ole olemassa innovaatioita varten, eivätkä taloudellista kasvua varten, eivätkä myöskään maamme kilpalilukykyä varten. Ei yliopisto ole olemassa OKM:n strategisia painopisteitä varten eikä edes SOS hallituksen tietoyhteiskuntastrategian tavoittelemia dynaamisia kehitysvaikutuksia varten.

Yliopistot ovat olemassa sivistystä ja vapautta varten ja avoimeen, kriittiseen järjenkäyttöön perustuvaa oppimista varten. Kun tämä unohtuu, unohtuu helposti myös se, että yliopiston luottamuksen, sisäisen yhteisöllisyyden ja sen yksilöiden vapauden turmeleminen on varmin tie ajaa yliopistot epäonnistumisen tielle.

Helsingin yliopiston edustajina työmarkkinaneuvotteluissa ovat viime viikkoina toimineet hallintojohtaja Esa Hämäläinen ja henkilöstöjohtaja Tiia Tuomi. Hämäläinen on Sivistan hallituksen jäsen ja Tuomi Suomen yliopistojen työnantajayhdistys ry:n varapuheenjohtaja (SYTY).

Helsingin yliopiston hallitus ei ole antanut Hämäläiselle ja Tuomelle, eikä heidän esimiehelleen, rehtori Jukka Kolalle, ohjeita työehtoneuvotteluihin esimerkiksi yliopistolain § 14, momentti 1:n perusteella esimerkiksi momentti 5:n tarkoittaman lausunnon muodossa.

Työehtosopimusneuvottelujen ajautuessa jumiin ja yliopistojemme historian ensimmäisen myös tutkimus-opettaja -henkilökuntaa koskevan lakon uhatessa tätä voisi pitää pahana laiminlyöntinä. On toki mahdollista, että Hämäläinen ja Tuomi ovat kulisseissa määrätietoisesti toimineet vastuullisen työantajapolitiikan puolesta ja äänestäneet enemmistöä vastaan ja sovittelija Janne Metsämäen ehdottaman työehtosopimuksen hyväksymisen puolesta. Jos näin on tapahtunut, Helsingin yliopiston hallituksenkin toimimattomuus on paremmin puolustettavissa.

Odotan mielenkiinnolla mahdollisuutta saada Hämäläiseltä ja Tuomelta selvitystä siitä miten he ovat viime viikkoina yliopistoamme edustaneet. Samaten odotan mielenkiinnolla sitä missä määrin Helsingin yliopiston hallitus alkaa jatkossa ottaa sille kuuluvan vallan ja vastuun edustajiemme mandaatista työehtosopimusneuvotteluissa.

Helsingissä, Porthanian edessä 28.2.2018

Thomas Wallgren

By |2018-03-01T13:49:35+02:00February 28th, 2018|

Piditkö kirjoituksesta? Jaa se eteenpäin!

Go to Top