Heikki Patomäki 2020-02-10T12:29:56+00:00

Forum Replies Created

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
 • Author
  Posts
 • Heikki Patomäki
  Keymaster
  Post count: 3

  Hioimme kysymyksiä rehtorikandidaateille yliopistokäänteen työryhmässä, johon ovat allekirjoittaneen lisäksi kuuluneet mm. Visa Heinonen, Taina Riikonen ja Thomas Wallgren. Lähetin kyselyn rehtoriehdokkaille — mukaan lukien niille, joiden nimiä ei julkistettu joulukuussa — sunnuntaina 4.2. ja useimmat ehdokkaat ovat jo vastanneet. Määräaika vastauksille menee umpeen sunnuntaina, jonka jälkeen analysoimme tulokset ja julkaisemme ne käänteen sivuilla.

  Heikki Patomäki
  Keymaster
  Post count: 3

  Kiitos Aki hyvistä huomioista. Nykyisen vaalitavan ongelmat alkavat olla laajalti tiedossa ja keskustakampus on aloitteestasi organisoinut demokraattisen esivaalin, jolla valitaan varsinaiset ehdokkaat. Nämä ovat askelia oikeaan suuntaan. Toivon, että yliopiston uusi hallitus muuttaa vaalijohtosääntöä.

  Paras järjestelmä olisi todennäköisesi d’Hondt, koska siinä listoilla (samanmielisten ryhmillä) on tärkeä rooli, ja äänestäjät saavat päättää sekä listojen järjestyksen että listojen sisäisen järjestyksen. Lisäksi vaalitapa on tuttu ja selkeä kaikille suomalaisille.

  Siirtoäänijärjestelmässä on kuitenkin monia hyviä puolia. Itse pidän järjestelmän yhtenä hyveenä nimenomaan sitä, että jokainen äänestäjä joutuu miettimään kaikkien tai ainakin kärkiehdokkaidensa keskinäisen paremmuusjärjestyksen. Tämä pakottaa ottamaan selvää asioista ja pohtimaan vaihtoehtoja. Demokraattisen tahdonmuodostuksen pitää olla hyvin informoitua ja autenttista, ja siirtoäänijärjestelmä kannustaa tähän. Myös siirtoäänijärjestelmässä listat ovat mahdollisia. Sen sijaan strategisessa äänestämisessä ei tässä järjestelmässä ole mieltä, eli kaikkien kannattaa äänestää todellisten preferenssiensä mukaisesti.

  Terveisin, Heikki

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)